Najnowsza „Archeologia Żywa„
Najnowsza „Archeologia Żywa” 2 (92) 2024 zabierze Was w prawdziwą kulinarną podróż! Trudno uwierzyć, że jeszcze stosunkowo do niedawna informacje na temat tego, co jedli nasi przodkowie, byliśmy zmuszeni czerpać wyłącznie z odkrywanych kości, ewentualnie zwęglonych pozostałości potraw. Rozwój nowoczesnych technologii i współpraca archeologii z naukami ścisłymi sprawiły, że do przysłowiowych garnków możemy dziś spojrzeć o wiele głębiej.
Społeczności pradziejowe od kuchni
Wiedza o diecie wielu społeczności pradziejowych jest zaskakująco ogólnikowa i często ogranicza się do odróżnienia gospodarki łowiecko-zbierackiej od gospodarki wytwórczej, ewentualnie z wykazem gatunków zwierząt i roślin, których szczątki zostały zidentyfikowane na danym stanowisku archeologicznym. Istnieje jednak kilka metod, zarówno zupełnie nowych, jak i rozwijanych od kilkudziesięciu lat, które pozwalają bardziej szczegółowo odpowiedzieć na pytania, co jedli ludzie w przeszłości i w jaki sposób pozyskiwali żywność.
Chleb i piwo – podstawa diety starożytnych Egipcjan
Dieta starożytnych Egipcjan od neolitu opierała się na produktach wytwarzanych z ziaren zbóż. Z pszenicy płaskurki i jęczmienia wytwarzano chleb i piwo – podstawowe produkty spożywcze, obecne przez tysiące lat w diecie przedstawicieli wszystkich klas społecznych, od władców po rolników i robotników.